Balatonfüred-Csopak (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

Balatonfüred-Csopak borvidéket a Balaton borrégióban a tó északi partjának keleti medencéjében, Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő partszakasz első és második hegyvonulata alkotja. A névadó települések sok mindenben eltérnek egymástól. Balatonfüred évszázadok óta híres üdülő- és turisztikai központ, a balatoni fürdő és gyógyászati élet központja, míg Csopak évezredek óta lakott, a borászatok, présházak mindvégig meghatározóak voltak itt. A borvidék kőzete változatos: agyag, pala és homokkő mellett egyedülálló talajtani képződmény is megtalálható, a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. Balatonfüred-Csopak klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a medence déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. Épp ezért, a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől – a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására – hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között.

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, furmint, Irsai Olivér, kékfrankos, Zweigelt, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon.

A Balatonfüred-Csopak eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.