Balatonboglár (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Balatonboglári termőterület a Balaton borrégióban a tó déli partján helyezkedik el mintegy 50 km hosszúságban. A szőlőültetvények délnyugati irányú dombos vonulatokon helyezkednek el.  A tihanyi és pannonhalmi bencés apátságoknak a XI. századtól voltak itt jelentős szőlőbirtokaik. A borvidék termőterületén mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajok találhatóak. Ennek köszönhető, hogy a nyári aszály ezen a vidéken alig érezteti hatását. A borvidék északi határát a Balaton tó jelenti, mely jelentősen befolyásolja a borvidék klímáját is: az országra jellemző kontinentális klímánál kiegyenlítettebb az időjárása, a borvidék ősz eleji klímáját befolyásoló mediterrán anticiklonnak köszönhetően hosszú, napsütéses nappalok jellemzőek az ősz folyamán.

Szőlőfajták: chardonnay, merlot, királyleányka, Irsai Olivér, zöld veltelini, olaszrizling, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos, sauvignon blanc, szürkebarát,

A Balatonboglár eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja