Balaton-felvidék (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Balaton-felvidék termőterülete a Balaton északi partjának elsősorban a második hegyvonulatába tartozó terület, ami mintegy 50 kilométernyi partszakaszt jelent a Balaton borrégióban. A szőlőtermelés a Pannon-tenger mészkő padozatán létrejött, völgyekkel szabdalt domboldalain alakult ki, de a Káli-medencében dolomit, tufa, a Keszthelyi-hegység környezetében a dolomit mellett lösz és barna erdőtalaj is található. Változatos talajának és a kiegyenlített klimatikus adottságainak köszönhetően már több mint 2000 éves szőlőtermelési hagyományai vannak. A talajadottságok ezen a borvidéken erősen meghatározzák a borok stílusát. Ha ez nem lenne elég, a vidék gazdag középkori várakban (például: Sümeg, Szigliget, Rezi), és termálfürdőben (Hévízi-tó) is.

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, chardonnay, Irsai Olivér, zöld veltelini, sauvignon blanc, rizlingszilváni, zenit, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos

A Balaton-felvidék eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.