Békés-tarhosi énekiskola

A hungarikum rövid bemutatása:

Az 1946-54 között működő Békés-Tarhosi Énekiskola egyedülálló volt az akkori hasonló intézmények közül, alapvetően az éneklésre alapuló Kodály-módszer alkalmazásával. Alapvető célkitűzése volt a falvak tehetséges gyermekeinek zenei nevelése, sok kiváló művész került ki padjaiból (Szokolay Sándor Kossuth-dyjas zeneszerző, Csukás István Kossuth-díjas költő, Mező László Kossuth-díjas csellóművész, Mező Imre Szabolcsi Bence-díjas zeneszerző, Mező Judit népzenekutató, Bencze László fotóművész, Gulyás György karnagy). Nem véletlenül kapta meg az egykori Énekiskola 2007-ben a Magyar Örökség Díjat, mellyek a díj odaítélői elismerték a Gulyás György által megteremtett zenepedagógiai eredményeket. A nyaranta megrendezett BÉTAZEN a térség legismertebb és legszínvonalasabb zenei programsorozata, országosan is sok látogatót vonz.

Fotó: Békés Megyei Értéktár