Az aradi Szabadság-szobor

A hungarikum rövid bemutatása:

Az aradi Szabadság-szobor Zala György alkotása, melyet 1890-ben avattak fel. A szobor talapzatán az 1849. október 6-án, az Aradon kivégzett 13 tábornok bronz domborművét helyezték el.

A szobor központi alakja egy allegorikus "szabadságot" jelképező nőalak, mellette a talapzaton négy szimbolisztikus alkotás helyezkedik el:

- Ébredő szabadság

- Harckészség

- Áldozatkészség

- Haldokló harcos

Az aradi Szabadság-szobor a szabadságért való állandó harc jelképe. Nemcsak az 1848-49-es forradalomnak állít emléket, hanem az újraállításáért folytatott küzdelem miatt is az erdélyi magyarság indentitástudatának egyik igen fontos szimbóluma.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.