A magyarság értékeit gyűjteni kell

A Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság nyerte a Településeink értékei című pályázatot, amelyet második alkalommal hirdetett meg a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A nagymegyeri Plauter kúria adott otthont a kiértékeléseknek, ahol az eredményhirdetéssel egybekötött szakmai napon bemutatásra kerültek a pályázatok és meghirdették a 2019. évi Kincskeresők és a 2020-as Ünnepeink elnevezésű pályázatokat is.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa a pályázat kapcsán elmondta, hogy a környezeti és a kulturális értékeket összegyűjteni és népszerűsíteni nehéz feladat, főleg a forráshiány miatt.

A versenynek inspiráló hatása van, amellyel újra és újra felelevenítjük a múltat, azaz magyar örökségünk részét.

A magyar kultúra különleges, egyedi és megismételhetetlen. A szimbólumok és az értékek összhangot képeznek, csakúgy, ahogy együttműködés alakult ki a magyarországi és a felvidéki értéktárak között is. Köszöntőjében egy felhívással élt: mivel 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, ezért az értéktárak készüljenek fel az elcsatolt nemzetrészek értékeinek felkutatására, s köztük Trianon emlékeinek összegyűjtésére.

Fotó: Rancsó Andrea

További fotók

Forrás: felvidék.ma

További részletek




Sponsoren: